Istorijski najznačajniji muzejski eksponati danas se čuvaju u zdanju Hofburga. Među najznačajnijima su riznica Habsburške dinastije, deo čitave kolekcije sabranih eksponata od prvorazrednog značaja među kojima se ističe kruna Svetog rimskog carstva i carska kruna Austrijskog carstva. Ovde se nalazi i tkzv. Sisi-muzej posvećen austrijskoj carici Elizabeti iNacionalna biblioteka Austrije.Čuvena Albertina pripada takođe dvorskom kompleksu Hofburga. Ovaj muzej obuhvata impozantnu zbirku grafika sa oko 65.000 crteža i preko milion grafika što je čini najvećom na svetu. U novom delu kompleksa Hofburga nalazi se Efeski muzej koji predstvalja deo Muzeja istorije umetnosti, kolekcija starih muzičkih instrumenata kao i zbirka dvorskih lovačkih trofeja.

Sa suprotne strane Ringa u odnosu na Hofburg nalazi se Trg Marije Terezije i dva, gotovo identična muzejska zdanja, Prirodnjačkog i prethodno pomenutog Muzeja istorije umetnosti. Muzej istorije umetnosti obuhvata obimnu kolekciju slika iz doba renesansnog slikarstva, majstorska delaBrojgela, Rembranta, Rubensa, Ticiana i drugih, dok se u Prirodnjačkom muzeju čuva statuetaVilendorske Venere, remek-delo paleolitske umetnosti.

Bečki Kvart muzeja predstavlja jedan od najvećih kulturnih, muzejskih kompleksa na svetu. On obuhvata Muzej moderne umetnosti (MUMOK), Leopoldov muzej u kome se nalazi impozantna zbirka dela Egona Šilea pored kolekcija dela iz doba Bečkog secesionizma, moderne i austrijskog ekspresionizma (Gustav Klimt, Oskar Kokoška i drugi), Galerija umetnosti, Arhitektonski muzej, Kvart plesa i igara, Atelje 21 i Dečji muzejZoom.

Muzej Belvedere, smešten u istoimenoj baroknoj palati, prezentuje umetnost Austrije od srednjeg veka, preko doba baroka, do početka 20. veka, od čega su najpoznatiji radovi Gustava Klimta i Egona Šilea. Posetioce privlači i Mocartova kuća gde je on komponovao poznatu operu Figarova ženidba (zbog čega je i raniji naziv ovog zdanja bio Figarova kuća).

Na Karlovom trgu nalazi se Muzej grada Beča (nem. Wien Museum) koji dokumentuje različite epohe u istoriji grada kroz jednu stalnu i mnogobrojne sezonske postavke i eksponate.

Od ostalih muzeja značajno je pomenuti Muzej primenjene umetnosti (nem. МАК), Jevrejski muzej, Tehnički muzej, Muzej satova, Sigmund Frojd muzej, Lihenštajn muzej, Vojno-istorijski muzej, Muzej tramvaja i Kriminalistički muzej. Pored ovih, treba spomenuti i poznato izložbeno zdanje bečkih secesionista, izložbeni prostor umetničkog foruma austrijske banke (nem. Bank Austria Kunstfroum) kao i kvartovske muzeje svakog od 23 okruga grada Beča.

Advertisements